24 Şubat 2013 Pazar

[REHBER] Rom Portlama

Merhaba, bu yazımda size rom portlamayı anlatacağım. Rom portlamak çok basittir. Sadece birkaç dosyayı değiştirmeniz ve build.prop'u düzenlemeniz gerekmektedir, isterseniz istediğiniz birkaç uygulamayı da roma ekleyebilirsiniz, ama çok fazla uygulama koyarsanız telefonun hafızası yetmeyeceği için rom yüklenmez. Bir de bu rehber Galaxy Y için olan romları portlamak içindir. Başka bir telefon için olan bir romu bu rehberdeki gibi portlayamazsınız. Zaten ben de Galaxy Y'den başka telefon için olan bir romu portlayamıyorum.


GEREKLİ PROGRAMLAR

1) WinRar (Romu düzenlemek için)
2) Notepad++ (build.prop ve updater-script'i duzenlemek için.)
3) Bir Galaxy Pop Plus kerneli (Repencis Kernel veya Cyanus Kernel'i öneririm ama elinizde başka bir kernel varsa onu da kullanabilirsiniz.)
4) Stock Kamera uygulaması (İsteğe bağlı ama bunu da roma koymanızda fayda var. Koymazsanız 2 MPlik fotoğraflar çekebilirsiniz.)
5) İstediğiniz birkaç uygulama (Bu da isteğe bağlı. Ekleyecekseniz de en fazla 5-6 uygulama ekleyin.)


NASIL YAPILIR?

1) Öncelikle beğendiğiniz bir romu indirin. (Google'a Galaxy Y roms yazın veya xda-developers'daki Galaxy Y Android Development bölümüne bakın.)
2) Romu ve Kerneli WinRar ile açın ve kerneldeki dosyaları romdakiler ile değiştirin.
3) system klasörü içindeki build.propu Notepad++ ile açıp aşaıgıdaki gibi duzenleyin:
NOT: Yukarıdaki build.prop evo-x3'e aittir ve evo-x3'n rom adı Ayarlar/Telefon Hakkında bölum u duzenlenerek yazıldıgı için yukarıda rom adı olarak 3.0 gozukuyor. Rom normalde ro.build.display.id= satırında yazar.

4) İstediğiniz uygulamaları ve Stock Kamera uygulamasını system/app/ içine atın.
5) Romu CWM'den yüklerken çıkan yazıları düzenlemek için META-INF/com/google/android içindeki updater-script dosyasını Notepad++ ile açıp başı ui_print olan satırları düzenleyin.
6) Romu SD kartınıza atın ve Galaxy Y için nasıl yükleniyorsa öyle yükleyin.
Bu kadar!
NOT: Beğendiğiniz romları bir upload sitesine yükleyip bana e-posta atarsanız romu sizin portladığını söylerek sitede yayınlarım.

6 yorum :

  1. Sağol çok güzel olmuş.Ben sadece içindeki appleri düzenliyordum.Ayrıca bidaha rom atarken tarayıcıya opera koysan süper olur.Birde bu ROM hafızası diye birşey mi var cyanogenin ayarlarda rastladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet telefonun 222 mb sistem hafızası var bi daha rom yayınlayınca opera da koyarım

      Sil
  2. hyperion 8 e cyanus 1,6 nasıl atabilirip 2tane dosya ve ir klasör var 1,6 da ?

    YanıtlaSil
  3. Cyanus Kernel 2.0 çıktı ama hatalı şu an. Tam olarak çıktığında CM9 portlayabilecek miyiz telefonlarımıza ? CM9 desteği getireceğini yazıyor çünkü. Portlayabilsek bile bu yöntemle portlayabilecek miyiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır bu yöntem sadece galaxy y romları için geçerli. cyanus kernel şu an zaten cm9'u destekliyor ama şu anki cm9 kullanılmayacak kadar kötü. öncelikle bugların düzeltilmesi lazım ve bunlardan sadece wifi ve bluetooth kernelle ilgili. ve bieltv.3 bcm21553 için ortak bir kernel yapıyor ve cyanusdan daha iyi. onu yaptıltan sonra bir de cm9'daki buglar üstünde çalışacak. ancak o zaman stabil bir cm9'umuz olabilir.

      Sil
  4. http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2343630 bu romu portlayabilirmisin

    YanıtlaSil